Bevallom, nagyon nem vagyok otthon tortákban, ritkán készítek, viszont a húgom (aki mostantól társszerzőként fog publikálni a blogon (ami nemsokára meg fog újulni) hihetetlenül ügyes kis cukrász. Álljon itt az első receptje, amit remélhetőleg még sok fog követni (remélem, mert hihetetlenül jól süt).
Hozzávalók (2 db, 20-22 centis formához):
- 22 dkg liszt
- 35 dkg cukor
- 9 dkg holland kakaó
- 2 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk só
- 2 nagy tojás
- 20 dkg natúr joghurt
- 1,2 dl olaj
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1 csésze presszókávé
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, a 20 centis szilikon sütőformámat előkészítettem, kikentem vajjal.
Az első hat hozzávalót összekevertem.
A tojásokat simára kevertem a maradék 4 hozzávalóval. A száraz hozzávalókat rászitáltam a nedves hozzávalókra, simára kevertem.
Az előmelegített sütőben körülbelül 35 perc alatt készre sütöttem. (Tűpróbáig!) Ameddig az első adag készült, ugyanezzel az eljárással kikevertem a másik rész piskótát is. Én külön egymás utan sütöttem ki őket, de ha neked úgy gyorsabb és jobban tetszik, nyugodtan tedd be egyszerre őket.
Ha kihűltek a lapok, vágd félbe mindkettőt. Így 4 részt kapsz majd.
Hozzávalók a krémhez:
- 75 dkg mascarpone
- 8 dkg porcukor
- 1,5 dl tejszín
- fél citrom leve
- 50 dkg eper
A hozzávalókat a kézi mixer legmagasabb fokozatán habosra kevertem (a cukor kevésnek tűnhet, nekünk így is épp elég édes volt, de nyugodtan lehet többet,vagy kevesebbet is beletenni,illetve a fondant nem igazán szereti a túlzottan cukrozott habot, tehát inkább meg egy pár dekával kevesebbet is használhatsz).
A tortalapokat a vékonyra szeletelt eperrel kiraktam és sorban megkentem a mascarponés krémmel. A tortát kívülről vékonyan (nem baj, ha átlátszik a csokis tortalap) áthúztam a krémmel.
Amíg a fondantot készítettem betettem a hűtőbe.
A díszítés innentől mar csakis a Te kezedben van :)
Jó étvágyat!�