Bella a konyhában

Egy wannabe-szakács megpróbáltatásai

Töltött paprika

2011. augusztus 07. 18:59 - alabella

Már régóta motoszkált bennem a gondolat, hogy töltött paprikát fogok készíteni, de valahogy ez mindig elmaradt. Kifogásom mindig volt magam részére, miért nem készítem el- macerás, nem tudom,régen a mama hogy csinálta, szétesik a gombóc úgyis...De a héten a mamát felhívtam, hogy csinálta, úgyhogy, több kifogás nem állt utamba, el kellett készítenem...

Hozzávalók, ahogy a mama csinálja:

  • 40 dkg darált hús
  • 1 tojás
  • 1 zacskó rizs
  • annyi paprika, amennyit be szeretnénk tölteni
  • fél üveg paradicsomlé, ugyanennyi víz
  • cukor, só, fokhagyma
  • fél fej vöröshagyma
  • olaj, liszt, pirospaprika a rántáshoz

A rizst felteszem vízben főni, sós vízben, fél fej vöröshagyma társaságában. Ha megfő, várok, hogy kihűljön a rizs. Mama azt mondta, lehet nyers rizzsel is csinálni, de akkor trükközni kell a paprikáknál, hogy szét ne repedjenek, és a lé mennyiségére is oda kell figyelni, így nekem ez az egyszerűbb megoldás első alkalomra. Ha a rizs kihűlt, összekeverem a darált hússal, a tojással, és sóval, fokhagymaporral ízesítem. Nem szabad túl puhának lennie a keveréknek, mert különben nem állnak egybe a gombócok. A kicsumázott paprikákat megtöltöm a keverékkel, és a maradékból gombócokat formázok. A paradicsomlé- víz keveréket felteszem forrni, és megsózom. Mikor már forr, akkor belerakom a paprikákat és a gombócokat, és a paprikákat megszórom egy csipet sóval. Mama szerint akkor jó, ha az edény méretétől függően a lé majdnem teljesen ellepi a gombócokat-paprikát. Akkor főnek meg a gombócok, ha a paprikába egy villát/kést szúrva, az már nem roppan, hanem puha. Ha a gombócok elkészültek, akkor ki kell őket venni a léből, és azt egy pirospaprikás rántással be kell rántani. Azt mondta, érzésre, úgyhogy mennyiségeket nem tudok mondani, de én ezt kb. 3 ek. lisztből készült rántással rántom be.Ha így is újraforrt a lé, visszarakom belé a paprikákat és gombócokat, és lehet is már tálalni őket. Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alabella.blog.hu/api/trackback/id/tr183132176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása