Bella a konyhában

Egy wannabe-szakács megpróbáltatásai

Almás pite- mint az Amerikai pitében :)

2010. szeptember 19. 19:17 - alabella

  • Ezt a receptet egy neten való barangolásomkor találtam  a No salty oldalán, de kicsit megvariáltam. Párom csak annyit mondott rá, hogy eddig volt miért élnie, hogy ezt megkóstolhassa...de ezután mi lesz? Nagyon szentimentalista a lelkem... egyet viszont garantálhatok... mindenki odalesz érte, és egy tepsivel nem lesz elég :D

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg vaj(nem margarin,vaj!)
  • 2 ek. porcukor
  • 1,5 dl víz
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 80 dkg alma(annál jobb, minél többféle)
  • 10 dkg cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 2,5 ek. liszt
  • 1 púúúúpos kk. őrölt fahéj
  • fél kk. őrölt szerecsendió
  • fél citrom leve
  • egy marék mazsola
  • 5 dkg vaj

Tetejére:

  • víz
  • porcukor

Először is, a tésztához való vajat apró kockákra vágjuk, majd rászitáljuk a lisztet, sót, porcukrot. Ezt szétmorzsoljuk, és felöntjük vízzel. Addig gyúrjuk, míg akkora bicepszünk nem lesz, mint Mr. T-nek    rugalmas tésztát nem kapunk, ami nem ragad(ha kell, lisztet önthetünk utána/ vizet). Ha kész, berakjuk 20-25 percre becsomagolva a fagyasztóba(folpack jobb, alufólia hőtartó, azzal kell 35 perc neki...mint rájöttem.. :) )

Miközben a tészta pihen, nekiállíthatunk valakit almát pucolni, ha más nincs, magunknak kell megtennünk ezt. Hámozás, csumázás, vékony szeletekre vágás, ujjra vigyázás :) A szeleteket leöbltjük kicsit, majd egy edénybe tesszük. A citromlevet és az összes többi hozzávalót ráöntjük, és jóól összekeverjük. 

Ha a tészta ideje letelt, elővesszük, félbe vágjuk, és kb. fél centi vastagra kinyújtjuk. Egy piteformát kivajazunk, beletesszük a tésztát, ami széle kilóg, levágjuk. Beletesszük a tölteléket(anélkül a lé nélkül,amit eresztett!), és a levéből csak 2- 3 evőkanállal teszünk rá. A vajat apró kockákra vágjuk, rászórjuk, és a tészta másik felét is kinyújtjuk, rárakjuk a töltelékre. Ha maradna még tészta, abból fonhatunk egy kis koszorút a pite szélére :) A tejetét pedig villával- késsel szurkáljuk meg, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni, valamint vízzel meglocsoljuk, és porcukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük... és nem éri meg senkire sem várni vele :D Nagyon finom melegen, hidegen...mindenhogyan :) Ja, és a mazsola benne almaízű lesz :D

Jó étvágyat :)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alabella.blog.hu/api/trackback/id/tr942308298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása