- Ezt a receptet egy neten való barangolásomkor találtam a No salty oldalán, de kicsit megvariáltam. Párom csak annyit mondott rá, hogy eddig volt miért élnie, hogy ezt megkóstolhassa...de ezután mi lesz? Nagyon szentimentalista a lelkem... egyet viszont garantálhatok... mindenki odalesz érte, és egy tepsivel nem lesz elég :D
Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 18 dkg vaj(nem margarin,vaj!)
- 2 ek. porcukor
- 1,5 dl víz
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 80 dkg alma(annál jobb, minél többféle)
- 10 dkg cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2,5 ek. liszt
- 1 púúúúpos kk. őrölt fahéj
- fél kk. őrölt szerecsendió
- fél citrom leve
- egy marék mazsola
- 5 dkg vaj
Tetejére:
- víz
- porcukor
Először is, a tésztához való vajat apró kockákra vágjuk, majd rászitáljuk a lisztet, sót, porcukrot. Ezt szétmorzsoljuk, és felöntjük vízzel. Addig gyúrjuk, míg akkora bicepszünk nem lesz, mint Mr. T-nek rugalmas tésztát nem kapunk, ami nem ragad(ha kell, lisztet önthetünk utána/ vizet). Ha kész, berakjuk 20-25 percre becsomagolva a fagyasztóba(folpack jobb, alufólia hőtartó, azzal kell 35 perc neki...mint rájöttem.. :) )
Miközben a tészta pihen, nekiállíthatunk valakit almát pucolni, ha más nincs, magunknak kell megtennünk ezt. Hámozás, csumázás, vékony szeletekre vágás, ujjra vigyázás :) A szeleteket leöbltjük kicsit, majd egy edénybe tesszük. A citromlevet és az összes többi hozzávalót ráöntjük, és jóól összekeverjük.
Ha a tészta ideje letelt, elővesszük, félbe vágjuk, és kb. fél centi vastagra kinyújtjuk. Egy piteformát kivajazunk, beletesszük a tésztát, ami széle kilóg, levágjuk. Beletesszük a tölteléket(anélkül a lé nélkül,amit eresztett!), és a levéből csak 2- 3 evőkanállal teszünk rá. A vajat apró kockákra vágjuk, rászórjuk, és a tészta másik felét is kinyújtjuk, rárakjuk a töltelékre. Ha maradna még tészta, abból fonhatunk egy kis koszorút a pite szélére :) A tejetét pedig villával- késsel szurkáljuk meg, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni, valamint vízzel meglocsoljuk, és porcukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük... és nem éri meg senkire sem várni vele :D Nagyon finom melegen, hidegen...mindenhogyan :) Ja, és a mazsola benne almaízű lesz :D
Jó étvágyat :)