Nem,nem Mariról van szó hanem a Mari Köztársaságról, akikről bővebben az olvasó Marij El vagy Mariföld néven találhat infókat. Ez az egész úgy kezdődött, hogy elmentünk Párommal kutatók éjszakájára, és naná,hogy én követeltem a főzős estémet- a finnugor konyha rejtelmeibe szerettem volna bepillantást nyerni. A mari konyha bemutatójára volt még időpont, az ELTE Finnugor Tanszékén tartották a kiscsoportos bemutatót. Egy nagyon kedves leányzó készítette az ételeket,aki készségesen válaszolt a kérdésekre,és mesélt a marikról. Magyarra túrós főzeménynek fordította le, amit készített, sajnos a nevét már elfelejtettem, torku valami volt a neve. Nagyon megtetszett a recept, főleg, hogy hihetetlenül egyszerű elkészíteni, és nagyon ízletes is azzal együtt, hogy egyszerű.
Hozzávalók:
- fél kg liszt
- só
- tetszőleges mennyiségű tej
- fél kg túró
- 1 nagy krumpli
- 1 tojás
- olvasztott vaj
A lisztet megsózzuk, beleütjük az egy tojást, és annyi tejjel keverjük ki,hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Ezt vékonyra nyújtjuk, kis köröket vágunk ki belőle. Mindegyik kör közepére teszünk 1 kanál túrót, amit előzőleg kicsit megsóztunk, és a főtt krumplival elkevertünk. Ezután félbehajtjuk, és a szélét óvatosan megnyomkodjuk-visszahajtogatjuk, hogy főzés közben nehogy kijöjjön a töltelék. Lobogó sós vízben kifőzzük a tésztákat, és mikor megfőtt, olvasztott vajjal tálaljuk. Tésztánk akkor jó, ha már feljön a víz tetejére. Nagyon finom! Ja, és állítólag ezt lehet sütőben is sütni, úgy is jó lesz, ha a töltelékbe krumpli nem kerül, és mindenféle ós tölteléket még lehet bele tenni- húst,zölséget...amit csak az ember megkíván.
Jó étvágyat hozzá!