Van nekem egy szakácskönyvem, nevezetesen Hugh Fearnley-Whittingstalltól (beleizzadtam, mire leírtam a nevét...), a címe sokat sejtető: The River Cottage Meat Book. Egyszer nekem is lesz egy olyan kis házam, mint neki...nade vissza a főzéshez. Szóval ebben a könyvben találtam egy tökéletes receptet, amit hasznosítani lehet, ha több hús is megmaradt, és valamit kezdeni kell vele záros határidőn belül. A rillette-et ízre a lesütött húshoz tudnám hasonlítani, vagy a pecsenyéhez, nagyon finom!
Hozzávalók:
- maradék (természetesen nyers) hús, bármi jó, ami nem száraz, lapocka javasolt
- a húsmennyiség kétszerese zsírban
- só, bors, babérlevél, kakukkfű, fahéj (igen, fahéj)
A húst ujjnyi darabokra vágjuk, tepsibe tesszük, fűszerezzük (óvatosan a fahéjjal, kevesebb, mint egy fél késhegynyi kell belőle, különben érdekes íze lesz a húsnak!), ráöntjük az olvadt zsírt és annyi vizet, hogy ellepje, alacsony hőfokon nagyjából 3-4 órát sütjük, míg a húst szét nem lehet szálaira húzni. Ekkor a húst kivesszük, 2 villa segítségével szálakra tépjük, és felöntjük a zsírral, mehet is a hűtőbe. Pirítóssal hmmmm mennyei! Kis koviubi mellé...vagy vöröshagyma...vagy retek...:)
Jó étvágyat!