Már régóta szemezgettem a kölessel, mint alternatív körethelyettesítővel, de eddig nem vitt rá a lélek, hogy azt készítsek itthon. Most már tudom, kár volt halogatni az ezzel a növénnyel készülő ételeket, mert nemcsak nekem ízlik, hanem párom tetszését is elnyerte-ami azért valljuk be, hogy nagy szó! Arról nem is beszélve, hogy ez a növényke egy szupergabona, a jótékony hatásai egy külön bejegyzést megérnének, akit érdekel, az itt utánaolvashat: http://www.biotippek.hu/koles.html .
Hozzávalók:
- 3 kisebb cukkini
- nagyjából 2 dl köles
- 5,5 dl víz
- 20 dkg darált pulykamell
- 1 marhahús leveskocka
- 10 dkg sajt
- só,bors,paprika,oregano,bazsalikom,kakukkfű,fokhagyma
- 2 paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
A cukkiniket megmostam, félbevágtam, és kikapartam a belsejüket. A hagymát meghámoztam, felaprítottam, olívaolajon megpirítottam, és hozzáadtam a már korábban meghámozott és apróra vágott paradicsomokat. Mikor a paradicsom leve szépen megszínezte az olajat, egy kevés pirospaprikával hintettem meg a pörköltalapot, és hozzáadtam a darált húst. Mikor a husi megpirult, jól megfűszereztem a húst (só, bors, oregano, bazsalikom, kakukkfű, fokhagyma), felöntöttem egy kis vízzel, és hagytam főni. Míg a pörköltalap rotyogott, nekiálltam megfőzni a kölest. Átmostam, kis olajon megpirítottam, majd felöntöttem a vízzel, és beledobtam a húsleves kockát, majd imádkoztam, hogy ehető dolog főjön ki belőle. Még engem is meglepett, mennyire ehető lett... :) Mikor kiörömködtem magam, az időközben megfőtt pörköltszerűséget kikevertem a kölessel, és a kibelezett, fél cukkiniket megtöltöttem vele. Ajánlom, hogy a cukkiniknek vágjon mindenki egy kis talpat, hogy stabilan álljon, ne boruljon fel sütés közben! Mikor a töltéssel végeztem, mindegyik cukkinit még megszórtam kis reszelt sajttal, és mehettek is az előmelegített sütőbe cirka 40 percre, míg a cukkini meg nem sült.
Mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá!