Az utóbbi hetekben-hónapokban nagyon sok olyan étellel-ételről szóló cikkel-bloggal-videóval találkoztam, ami eléggé kihozott a béketűrésemből...egyre jobban azt látom, hogy minden szemetet megpróbálnak lenyomni a torkunkon, de csak rajtunk múlik, hogy ezt hagyjuk-e!
Vegyük például a legalapvetőbb hozzávalót: a zsiradékot/olajat. Most nem a saláták ízesítésére használt dió/tökmag/egyéb "speciálisnak mondható" olajra gondolok, hanem az otthon általában főzésre, sütésre használt zsiradékra. Nem árulok el titkot, ha azt mondom, hogy az étolaj egészségtelen, cikkek milliói szólnak a káros hatásairól, nem akarok papagáj lenni, hogy folyton ismételgetek. Oké, mondják az okosok, akkor használjunk helyette olívaolajat. Igen ám, de milyet? Csak az extraszűz, hidegen sajtolt, 1%-nál alacsonyabb savtartalmú jöhet szóba, de mi garantálja, hogy azt kapjuk, amit veszünk? Az olívaolajban akkora biznisz van, hogy már a maffia is beleszállt, és rossz minőségű, kétes eredetű olajjal higítják fel az "igazi" olívát, így már ez sem olyan egészséges...
Egy gasztroenterológus azt ajánlotta ismerősömnek a gyomorproblémáira, hogy térjen át a sertészsír használatára. Mi otthon mindig vágtunk disznót, így tisztában vagyok, miből készül a zsír, ezért eléggé sokkolt, mikor az összetevőknél tartósítószert, antioxidánsokat (pl. alfa-tokoferolt) találtam. Ez nem egy terméknél fordult elő: gyakorlatilag 3 bolt által kínált 15 féle zsír között egyet sem találtam, amiben ne lenne valami adalékanyag. Könyörgöm, mire való ez? Háj, fogod, kisütöd, esetleg öntesz bele tejet, tiszta üvegbe töltöd, kész, eláll addig, míg el nem fogy. Minek ez a nagy flanc?? Kiderült, minek. Manapság már a legnagyobb vállalatok sem "főznek" zsírt, hanem présgéppel, hidegen sajtolják azt. Remek.
Ilyen helyzetben mit tud tenni az ember? Használja azt, ami belátása szerint a legjobb, de a legegészségesebb az ellenőrzött gazdaságból származó olíva lenne (ami iszonyat drága a lakosság nagy részének), vagy megválogatja, milyen zsírt vesz. A préseltet egyébként úgy lehet az "igazitól" megkülönböztetni, hogy a préselt kemény, mint a vaj, és kenhetetlen), hófehér, homogén, és semmi köze sincs a zsírhoz ízben és illatban.
Én jelenleg házizsírt használok, melynek származásában megbízom, anyukámtól kaptam, illetve az olívaolajomban is, melyet Horvátországból kaptam Párom anyukájától ajándékba...de TE mivel főzöl?
Ha mesélni tudnának, vajon mi lenne a történetük?