Na, ez az az étel, amit szerintem senkinek sem kell bemutatnom...mindenki ismeri, és biztos vagyok benne,hogy soka csináltak már előttem is. Ez az a kaja, amiből mindig dupla adagot csináltam otthon, mert bizony előfordult, hogy hirtelen 7-en lettek az asztal körül, és elpusztították :D A legjobb az egészben,ha az ember kicsit lightosabb ételt akar enni, akkor is megeheti, persze szigorúan sültkrumpli nélkül! :)
Hozzávalók(egy elégé istenes,nagy adaghoz):
- 60-70 dkg bármilyen hús(csirke-, pulykamell, sertéscomb, egyszer elvetemültségemben karajból is csináltam:) )
- Gyros fűszerkeverék(mea culpa,magamtól nem csinálok)
- kis olaj, víz
- 1-2 nagy tejföl, attól függően, mennyire sok öntettel szeretitek,és hányfélét készítetek
- fél fej káposzta
- 1 kígyóuborka
- lilahagyma, én minimum 3-4 fejet beleaprítok, imádom
- 2-3 kaliforniai paprika(inél több színű,annál jobban néz ki:))
- 4-5 paradicsom
- fokhagymakrém/zúzott fokhagyma/fokhagymapor
- Erős Pista/Piros Arany(csípős, vagy akár csemee is lehet,ha valaki nem szereti csípősen)
- krumpli
- olaj a sütéséhez
- (lehet venni hozzá pitát is, én nem szoktam)
Először is lemosom a húst, és vékony csíkokra vágom. A fűszerkeveréket kevés olajjal elkeverem, és beleforgatom a húst, majd kicsit hagyom állni, hogy összeérjenek az ízek, jól átjárja. Ez nálam 1-2 órát jelent, amialatt el lehet készíteni hozzá a salátát. A káposztát megfosztom a külső levelétől, és azt is vékony csíkokra vágom. A hagymával is ugyanígy járok el, a többi zöldséget pedig megmosom, és kisebb kockákra vágom. Az egészet egybekeverem egy nagy tálban(azért így csinálom,mert szerintem így nagyon jól összeérnek az ízek, sokkal finomabb). Ha ezzel kész vagyok, kevés olajon először hirtelen megpirítom a pácolt husit, majd öntök rá kevés vizet, és lefedem fedővel,hogy párolódjon(ha ez kimarad, fennáll a veszélye, hogy kemény marad a husi). Még a munkafolyamat elején azonban befogjuk Párunkat/gyerekünket/lakótársunkat, hogy amennyiben nincs gyorsafagyasztott hasábkrumplink, álljon neki krumplit pucolni :) Míg a hús elkészül, addigis mellékszálon-másik lángon elkészíthetjük a hasábburit hozzá. Ha mindezzel elkészültünk, és egyre nagyobb a fő/nm arány a konyhában, akik mind MEO-zni jöttek(gyk. MEO=minőség-ellenőrzési osztály), nekieshetünk az önteteknek, ami végtelenül egyszerű: fogjuk a tejfölt, kettéválasztjuk, kis vízzel felhigítjuk, egyikbe teszünk fokhagymakrémet/port/zúzott fokhagymát, a másikat pedig elkeverjük Piros Arannyal vagy Erős Pistával. Ez néminemű kóstolgatst, utánfűszerezést igényel, néha sózni is kell még, de amint készen vagyunk vele, már mehet is az asztalra az étel. Utána garantált, hogy a gyerekek legalább 2-3 óráig csenden vannak, mondván, emésztenek, eléggé laktató egy cumó... Jó étvágyat hozzá :)