Tegnap este eldöntöttem, hogy betegség ide, betegség oda, márpedig én most padlizsánkrémet fogok enni. Még padlizsánt is vettem hozzá, egy kisebbfajtát. Akkor jött a dilemma: hogy készítsem el? Még sosem csináltam, csak fogyasztója voltam ennek az isteni eledelnek... Mi sem könnyebb,gondoltam, jóbarátom a kereső. Aha.Meg ahogy azt én elképzeltem. Iszonyatos mennyiségű receptet találtam, de egyik sem fogott meg-úgyhogy, eldöntöttem, megcsinálom a saját padlizsánkrémemet. Így is lett. Még a hűtőben vár,hogy összeérjen,este pirítóssal, friss zöldséggel isteni lesz.A lényeg, hogy finom lett.
Hozzávalók:
- 1 padlizsán
- kis fej vöröshagyma, vagy lilahagyma (nekem vörös ment bele,lila épp nem volt)
- fokhagymapor, só, bors, mustár
A padlizsánt fogtam, félbevágtam, és a sütőben kb. 40 perc alatt megsütöttem. Ez azt jelenti, hogy a héja szinte feketévé vált, ráncos lett, a belseje pedig nagyon puhává vált.
Ezt követően vártam,hogy kicsit kihűljön, és egy fakanállal kikapartam a belsejét a héjából. FONTOS: fém edényt, fém eszközöket NEM szabad használni, mert attól bebarnul- oxidálódik a padlizsán. Én egy fakanállal kapartam ki egy üvegtálba, és a műanyag jégkaparóval aprítottam szét a rostokat, hogy krém állagú legyen az egész. Multifunkciós konyhai eszközök mindörökké!Mikor a padlizsán már krémes volt, tettem bele egy csipet sót, frissen őrölt színes borsot, nagyon-nagyon-nagyon apróra vágott vöröshagymát, 1 kiskanálnyi fokhagymaport és ugyanennyi mustárt, majd az egészet elkevertem. Legjobb,ha egy kicsit tud állni hűtőben, hogy az ízek összeérjenek. A fűszerek mennyisége a padlizsán méretétől is függ!
Jó étvágyat hozzá!