Nem volt vacsoránk, és nem volt kedvünk rendelni. Aznap nagyon rákattantam Limara pékségére, átnyálaztam az egész honlapját, és több receptet is kinéztem magamnak, hogy kipróbálom. Egy turbó kiflire esett a választásom, mert gyorsan elkészíthető (viszonylag), és kicsitnagyon átírtam ennek a receptjét (kb. az anyja sem ismerne rá, de nem gond, ezért lett egyedi). Nagyon finom lett, és másnap is még puha volt.
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg kukoricaliszt
- só (nem írok mennyiséget, mert mindig eltérő az erőssége)
- 5 ek. olívaolaj
- 3,5 dl víz
- 3 dkg élesztő
- 1 kk. cukor
- egy darabka kolbász, apró kockákra vágva (NAGYON apró!)
- 1-2 ek. snidlinges sajtkrém
- reszelt sajt ízlés szerint
- 1 tojás
Az élesztőt szárazon kikeverem a cukorral, addig kevergetem, míg "el nem olvad". Ekkor meleg helyre teszem, míg mindent kimérek-ez max. 2-3 percet vesz igénybe. Egy nagy tálba összeszórok mindent, és alaposan megdagasztom. Ha már egy lágy, egységes, nem ragadós (ha az, lehet még kis liszttel javítani) tésztát kapunk, mehet is pihenni a drága. Minimum 20 percre, kelesztőtálban, ruhával letakarva, meleg helyen tartva.
A megkelt tésztát 4 részre osztom, és egyforma kör alakúra formázom őket. Egyet megszórok az apróra vágott kolbásszal, egyet megkenek snidlinges sajtkrémmel. Az üres tésztákkal befedem a másik kettőt, és vékonyra kinyújtom őket, átmegyek rajtuk még egyszer a sodrófával (nagyjából fél ujjnyi vastag legyen). 16 körcikkre vágom őket, és feltekerem, tepsibe teszem, majd meglocsolom egy pici vízzel, és ismét hagyom 20-30 percet kelni. Tojással lekenem őket, sajttal megszórom, és mehetnek is kb. 20-25 percre a sütőbe. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Vacsorára és reggelire is tökéletes ez a kifli, és bármivel lehet ízesíteni. Én legközelebb olívabogyót és aszalt paradicsomot fogok használni...:)