Eredetileg spenótos lasagnét szerettem volna készíteni, Párom megkért, hogy a tésztát helyettesítsem krumplival. Így nekem megvolt az érzet, hogy rakott krumplit eszem, neki pedig nem volt bűntudata, hogy tésztát eszik...win-win szituáció. Bár a kép nem adja vissza, milyen jó lett, Párom repetát kért belőle, ami nem túl gyakori ennyire "túlzöldséges" ételeknél. :)
Hozzávalók:
-2 fej vöröshagyma, szeletekre vágva
-4 nagy marék spenót (nem tudom, súlyra mennyi, kertben szedtem)
-5 aszalt paradicsom
-15 dkg tetszőleges sonka (én most pl. karajt használtam)
-só, bors, fokhagyma
-4 dl főzőtejszín
-1 nagy tejföl
-6 nagy krumpli
-3 nagyobb paradicsom
-10 dkg mozzarella
A szeletelt vöröshagymát olajon megpirítom, majd rászórom az apróra vágott aszalt paradicsomot, és a sonkát. Mikor ezek is megpirultak, rászórtam a spenótot, és megfűszereztem sóval, borssal, fokhagymával. Hagytam kicsit összeesni a spenótot, és ráöntöttem a tejszínt, illetve a nagy tejföl felét. Próbáltam ezt a szószt nem elkóstolgatni (nem nagyon sikerült :)). A krumplit időközben megfőztem sós vízben, meghámoztam és felszeleteltem kb. fél centis karikákra. A paradicsomot is megmostam és felszeleteltem, a sajtot lereszeltem. A maradék tejfölt vízzel higítottam, sóztam-borsoztam-fokhagymáztam.
Ezt követően előmelegítettem a sütőt, és nekiálltam összepakolni a rakott krumplit. Egy mélyebb tepsit kikentem olívaolajjal, leraktam egy réteg krumplit. Erre jött egy adag ragu, arra egy réteg paradicsom, amit a fűszeres tejföl zárt le. Ezt addig rétegeztem, míg volt krumpli, illetve tejföl. A tetejére nekem tejföl és reszelt mozzarella került. Kb. 20 percet rotyogott az előmelegített sütőben. Javaslat: ha nagyon megpúpozzuk a tepsit, tegyük bele egy nagyobba, amiben víz van, így toljuk be a sütőbe. Ezzel megakadályozzuk, hogy a sütőből kapargassuk ki a kifolyt tejfölös levet...ez hosszú évek tapasztalata ;)
Jó étvágyat kívánok hozzá!