Gyengébb idegzetű ragadozó olvasóimat tisztelettel megkérem, tartsák magukat távol ettől a poszttól, mert ez egy olyan étel, mely még véletlenül sem tartalmaz semmiféle húst. Zöldséget és kölest viszont annál többet...igen, új szerelmem a konyhában a KÖLES. Hihetetlenül jól alakítható étel, amit édesen-sósan-bárhogy el lehet készíteni, ráadásul egészséges is, a valósághoz azonban hozzátartozik, hogy nem lehet belőle annyit enni, mint más "köretből", mert nagyon laktató, ezért is esett erre a növényre a választásom a bioboltban.
Hozzávalók(2 főre, 3 étkezésre):
- 1 bögre (~2,5 dl) köles
- 1,5 bögre víz
- 1 marhahúsleves-kocka
- 1 üveg hagymás lecsó (lecsószezonban házi készítésű lecsó)
- 1 nagy doboz tejföl
- 25 dkg sajt
- só,bors, fokhagyma, erőspaprika
A megmosott kölest először megpirítottam vajon, majd felöntöttem a vízzel, fűszereztem a leveskockával-ilyenkor nem kell sózni!- és készre főztem. A tejfölt kikevertem egy picike vízzel, hogy jól önthető legyen, majd fűszereztem: só, bors, fokhagyma, erőspaprika került bele. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral-ez nagyon fontos mozzanat, a köles nem az a fajta étel, amit könnyű eltávolítani a tepsiből, úgyhogy, saját idegeink védelme érdekében használjunk sütőpapírt!-,és leterítettem bele a kölest. Erre öntöttem az üveg lecsót, majd rá a tejfölt, és a végén jól megszórtam reszelt sajttal. Előmelegített sütőbe dugtam gyorsan, és szurkoltam, hogy 5 perc alatt megsüljön, mert olyan illatok terjengtek a konyhában, hogy legszívesebben sületlenül megettem volna...de türelmes ember lévén kivártam, míg megpirult a sajt, és csak eztán estem neki, szám épségét figyelembe nem véve...de Vasembernek nem fáj semmi felkiáltással még forrón belapátoltam a részem.
Mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá!