Marhahús- elvonási tüneteim voltak, és a hamburger mellett tettem le a képzeletbeli voksomat. Bolti zsemle nem játszott, tele van tartósítószerrel, térfogatnövelővel, fehérliszttel, stb., ezért úgy döntöttem, megalkotom a saját bucimat. Szigorúan NEM az édes verzió, amitől a jobbérzésű gasztrománok hányingert kapnak...
Hozzávalók (2 óriásbucira):
- 15 dkg bio teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg kukoricaliszt
- 0,4 dl olívaolaj
- 0,5 dl tej
- 1 dkg élesztő
- fél ek. sütőpor
- egy felvert tojás fele
- 0,6 dl joghurt/író
- 1 ek. cukor
- ízlés szerint bazsalikom (nagyjából egy evőkanálnyit tettem bele, szárítottból) és só
- szezámmag
A cukorral és a langyos tejjel kikeverem az élesztőt, és megvárom, hogy felfusson. Minden száraz hozzávalót összekeverek egy mély tálban, majd hozzáadom a folyékony hozzávalókat. Lágy kenyértésztát kell kapnunk, igény szerint lehet bele tenni még lisztet, vagy joghurtot, ha túl kemény vagy folyós/lágy lenne. Nagyjából 5 percig dagasztottam, majd lefedve meleg helyre tettem. Egy órát kelesztettem.
Mikor már legalább a duplájára kelt, félbevágtam, bucit formáztam belőlük, megkentem őket a maradék fél felvert tojással, és mehetett rá a szezámmag bőséggel.
Előmelegített sütőben nagyjából 20-25 percig sütöttem.
Magában is finom szerintem, de egy jóféle marhaburgerrel kooperálva küld a mennybe :)
Jó étvágyat hozzá!